esmaspäev, 17. oktoober 2016

Kohtumine Süüriast pärit pagulasperega



Heade Mõtete Klubi alustas uut hooaega. Seekord oli meil võimalus vestelda Euroopa rändekava alusel Eestisse vastu võetud noore perega Süüriast. Vestlust aitas vahendada Liibanonist pärit tõlk, kes on meie maal elanud juba aastaid.
Noored, Hiba Alaah ja Omar on end sisse seadnud Pärnus ja olid lahkelt valmis rääkima elust Süürias, pikast teekonnast ning kohanemisest uute oludega.  Varem Eestist nad midagi kuulnud ei olnud. Siin elatud ajaga (2,5 kuud) on omandatud juba üsna palju eestikeelseid sõnu. Mees proovib kätt kokanduses ja naine õpetab araabia keelt huvilistele. Nad on osalenud ka kogukonnafestivalil "Kalamehe laupäev", kus Immaanueli baptistikoguduse õuekohvikus pakuti traditsioonilist Süüria toitu.
Süüriast välja rändama sundis neid sõda. Tänaseks on kodu hävinud pommirünnaku läbi. Nende sõnul on vähemalt esmapilgul Eesti elu totaalselt erinev elust Süürias, kuid nad on valmis kohanema. Pisut murelikuks tegi neid liigne tähelepanu tänaval. Pealtnäha nad ei erinekski nii väga meie noortest, kuid naine kannab juukseid ja kaela katvat rätti, ja see eristab neid tugevalt rahvamassist.
Noored olid sõbralikud ja väga uudishimulikud. Nad huvitusid ka meie traditsioonidest ja võimalustest.  Nii et tõlgi vahendusel ka nemad küsisid ja meie vastasime. Kuulama tulnuid oli küll vähe, kuid me kõik loodame, et saime ehk pisutki neile abiks olla.
Oli huvitav ja meeldejääv lõunatund! 
Aitäh Helerile!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar