kolmapäev, 28. detsember 2016

Libatse elu - 2016 vol 1



Libatse külale oli 2016. aasta üsna võimaluste ja tegude rohke. Heleri Wazza juhitav külaselts pakkus omakandi rahvale erinevaid tegevusi, võimalust osaleda ja kaasa lüüa ning eriilmelisi tegevusi jagus igasse kuusse. Külaseltsil isiklikke ruume ei ole, kuid sellegipoolest ei ole pidamata jäänud ükski pidu ega muu üritus. Oma ruume on võimaldanud kasutada Libatse kool ja raamatukogu.

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→
Jaanuaris said kõik soovijad valmistada endale Alice Laanemaa juhendamisel albumeid. Selle tarvis oli raamatukogus kohandatud pikk laud, kus said nobenäpud paar tundi usinalt meisterdada. Kui tapeedirullidega laiutama hakati, siis pidid osad isegi põrandale kolima. Oma töö tulemusega olid kõik väga rahul.

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Veebruaris valmisid Imbi Kasesalu õpetuse järgi pika pistega märkmikud. Juhendajal oli kaasas palju dekoratsiooniks vajalikku materjali ja iga märkmiku tegija sai kujundada endale just talle meeldiva ümbrise. Kõik märkmikumeistrid olid ühel meelel – märkmikust saab kokaraamat.


Veebruaris toimus ka vestlusring, kus käis rääkimas Eha Paas vabatahtlikkuse tegevusest ja kuidas suunata seda oma kogukonna heaks.  Eha Paas on liikumise Kodukant vabatahtliku tegevuse valdkonna juht.
→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Sündmusterohkeks kuuks kujunes märts. Märtsis sai külarahvas lustida naistepäeva peol. Tantsuks mängis ansambel Treffunx ja meeleolu aitas luua tantsutrupp Ruubensi tüdrukud. Toimusid lustakad mängud, viktoriin ja iga naiskülaline sai kingiks lilleõie.
Läheneva naistepäeva puhul kutsuti meisterdamistuppa mehed, kes said valmistada Anne Sulgeri näpunäidete abil oma naisperele martsipanimassist üllatusi. 

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Märtsis oli ka teine oluline tähtpäev, ülestõusmispühad. Selle tarvis õpetas Liidia Veeris punuma kasevitstest korvi. Ühe korvi punumiseks tuli aega varuda veidi üle tunni ja uhked pesad pühadeks olid valmis. 
→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Mida kasulikku peidab endas korallvesi, seda käis rääkimas Anneli Aasmaa. Kellel tekkis huvi, see sai endale seda vett ka osta. Samuti oli esinejal kaasas müügiks veel teisigi tervisetooteid.
→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Aprillis kutsus Alla Hook südamenädala raames kõiki liikuma  just temale sobival viisil. Värviliste lippudega tähistatud rada kulges staadionilt ümber sigalataguste aiamaade Oese rabaäärsele teele ja sealt tagasi Libatse terviserajale ning  lõppes koolimaja taga spordiplatsil, kus sai visata palli korvi, hüpata kaugust, teha poomil tasakaaluharjutusi ja treenida kõhulihaseid.

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Mais peeti  Libatse kaupluse esisel platsil heategevuslaata „Naadist roosini“, millest saadud tulu toetas külaplatsi rajamist. Ilus ilm meelitas rahva kodudest välja ja paras sagimine kestis mitmed tunnid. Kuna laadaplats asus suure Tallinn-Pärnu-Ikla maantee ääres, siis tulid laata uudistama ka  möödasõitjaid. Kaugemad neist olid koguni pärit Soomest, Lätist ja Leedust. Laada ostuhitiks osutusid kindlasti istikud, oli ju alanud aiahooaeg. Müüdi lille- ja tomatiistikuid, puid, põõsaid, kartuliseemet. Nii mõnigi rõõmustas uute rooside üle, sest möödunud talv oli rooside vastu mitmel pool üsna armutu.  Lapsed rõõmustasid näomaalingu üle. Samuti oli neil võimalus kujundada tahvlinukul Kriidik oma lemmikkangelane. Ükski laat ei ole päris „õige“, kui seal ei ole laadaloosi. Libatse laadal oli loos täiesti olemas, selle tarvis andis iga müüja oma panuse.





→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→
14. mail toimusid külaplatsi heakorrastus talgud, mis viis sammukese lähemale meie oma külaplatsi valmimisele. Halinga vallalt oli eelnevalt saadud Linnupoja kinnistu, et rajada sinna külaplats. Oma külaplats on koht, kus koguneda ja üritusi korraldada. Plats küll esimese talguga korda ei saanud, kuid aastakümneid kogutud prügihunnikud vähenesid silmaganähtavalt.

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Talgupäeva õhtupoolikul oli Libatse rahvale koju kätte toodud Jürgen Veberi efektne show. Jürgeni trikid panid parasjagu hämmastama ja imestama ning naerda sai südamest. Inimesed, kelle peal ta oma trikke näitas, olid valitud rahva hulgas, seega tekitas selline valiminegi parasjagu elevust.


→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→
Juunis koostasime väikese küsitluse, et selgitada välja Libatse küla vajadused ja tulevikuplaanid. Elanike arv Libatse külas seisuga 01.08.2015 oli 375 inimest, küsitlusele vastas 44 inimest. Küsitluse kokkuvõtte leiab "Libatse elu" facebooki grupist.


→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Juunis peeti Libatse külas üle mitmete aastate taas jaanipäeva. Seekord oli väljakuulutatud suurejooneline öölaat koos jaanipäeva simmaniga. Paraku olid ilmataadil teised plaanid ja kavandatud jaanipäev tuli meile väga vihmase ja tuulisena. Pidustused küll sellepärast pidamata ei jäänud, kuid mahult jäid nad väiksemaks. Nii ei saanud lapsed batuudil lustida ja öölaadal oli oluliselt vähem müügilette. Kuid mängud said mängitud vihmast hoolimata ja isegi tantsu sai keerutada.



→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→
Juulis toimus Halinga valla 6. spordipäev Pitsalu külas, millest võttis osa ka Libatse küla võistkond. Päev algas veeohutuskoolitusega. Pärnu-Jaagupi päästemeeskond rääkis ja näitaks ka praktiliselt ette, kuidas päästa veekogus hättasattunud inimest. Seejärel moodustati võistkonnad ja toimusid erinevad võistlused, kus läks vaja nobedaid näppe, kiireid jalgu, ujumisoskust ja muidu osavust. Viiest võistkonnast saavutas Libatse küla tubli III koha.


→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→

Juulis toimus Eesti 4H eestvedamisel rahvusvaheline IFYE (International Farm Youth Exchange) konverents, kuhu kogunes külalisi kõikjalt maailmast. Selle konverentsi eesmärk oli tutvustada välismaalastele meie riiki ja kultuuri. Koostöös Kodukandi liikumisega korraldati ka külakogukondadega tutvumise päev ja Libatse külal oli võimalus 26. juulil võõrustada külalisi Rootsist, Šveitsist, USA-st ja Inglismaalt.
Kaugelt tulnud külalistele näitasime Jaanihanso siidrivabrikut; jalutasime Kaelase mõisapargis; tutvusime Baltimaade ühe suurima piimafarmiga; vaatasime Boardic Eesti OÜ-s, kuidas käib tööstusliku pakkematerjali tootmine; külastasime Libatse kauplust ja pidasime maha meeldiva vestlusringi raamatukogus. Enne kehakinnitust Wildenau turvakodus esinesid Libatse Sõstrad lustakate tantsudega ning haarasid külalisedki oma tantsuringi. Turvakodu ees avatud  väike müügiplats tutvustas ja andis võimaluse kaasa osta Libatse kandi toodeteid ja käsitööd.

→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→→
Vaata edasi Libatse elu -vol 2





 
 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar