kolmapäev, 26. aprill 2017

Aino Pervik - 85



Aino Pervikul täitus 22. aprillil 85 eluaastat. Meie väikene Libatse kooli pere tähistas seda hommikutunniga raamatukogus. Lapsed said teada natuke tema eluloost, veidi isiklikust elust ja vaatasime üle tema mitmekülgse loomingutee, milles on nii tõsielu- kui ka fantaasiajutustusi. Sealhulgas tekkis küsimus: kas piim saab murelik olla ehk teisisõnu, mida tähendab fantaasiakirjandus? ning kas „Kaarist on kasu“ saab äratada ka meis soovi olla kasulik? Lapsed arvasid, et piim murelik olla ei saa ning raamatukoguhoidja sai Kaari raamatust nii palju indu, et pesi ka oma sokke samamoodi kui Kaari. Vaatamiseks oli välja pandud kõik 29 raamatut, mis on olemas Libatse raamatukogus. Nendest „Paula sari“ on populaarne ka meie laste hulgas ja igaühel on oma lemmik Paula.
Aino Perviku loominguga on üleskasvanud mitu põlvkonda, nii et omad lemmikud on kindlasti ka emadel-isadel ning vanaemadel ja vanaisadel. Tema esimene lasteraamat „Kersti sõber Miina“ ilmus juba 1961. aastal. Janika Palm (lastekirjanduse uurija) on öelnud, et Aino Pervik õhutab meid leidma endale maailmas kohta, mis sobib meie olemuse ja soovidega. Kusjuures ta osanud suunata ja märgata juba oma esimeses lasteraamatus. Raamatus „Kersti sõber Miina“ ütleb Ranna vanaisa Miinale:
Jah, mida rohkem inimene maailmas käib või näeb, seda targemaks ja paremaks ta muutub! Kui on niisugune inimene, et oskab aru saada ja meeles pidada, mis ta on näinud või kuulnud. Lugemine on ka nii kui rändamine.
Aitäh, Aino Pervik!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar